BOOKING

Museer i Århus

Er du museumsinteresseret, har du masser af muligheder, når du er i Aarhus. Her i Smilets By finder du både større og mindre museer med interessante udstillinger, som beriger på hver sine måder. Vi præsenterer her 6 museer i Aarhus, som er et besøg værd.

Den Gamle By

Danmark har i Den Gamle By en helt særlig attraktion. Det er et købstadsmuseum, som viser hvordan danskerne boede på forskellige tidspunkter i gamle dage. Bybilledet i Den Gamle by starter helt tilbage i 1500-tallet og det nyeste bybillede er fra 1974.

 

Sidstnævnte kaldes ”Den Moderne By”, hvilket må siges at være lidt ironisk museets navn taget i betragtning. Her er det muligt at opleve Pouls Radio og Jazzbaren Bent J, lige som du kan få indblik i 6 forskellige lejligheder. Jazzbaren er din mulighed for at indsnuse atmosfæren fra et århusiansk 70’er værtshus.

 

Med over 3 millioner gæster hvert år kan Den Gamle By tydeligt markere sig som en must-see seværdighed i Aarhus og der er nok at se på. Ikke færre end 75 historiske bygninger, udstillinger, butikker, værksteder og boliger forefindes her og det er et af de mest dynamiske museer i hele Danmark. Tjek i øvrigt også juleudstillingen ud. Den tiltrækker hvert år masser af besøgende.

 

Kvindemuseet

Hvad er i fokus på dette museum? Du får 3 gæt. Kvinden, siger du? Du har helt ret. Men vidste du, at Kvindemuseet er et af få af sin art i hele verden? Kvindemuseet åbnede i 1980’erne med flere formål. Blandt andet skulle det oplyse om kvindens betydning i samfundet. Og så kunne det samtidig danne rammen for flere kvinder i arbejde.

 

Et af de helt store samtaleemner i vor tid er ligestilling. Debatten vil formentlig fortsætte længe endnu, og Kvindemuseet kan sætte interessante nuancer på adskillige vinkler. Både via udstillinger og ved at indgå i dialog.

Apropos udstillinger så kan du altid på Kvindemuseets hjemmeside læse mere om både aktuelle og ikke mindst kommende udstillinger. Det giver dig perfekte muligheder for at planlægge dit besøg på museet.

 

Vikingemuseet

Vikingemuseet i Aarhus er en del af Moesgaard Museum om end det bor på sin egen adresse. Faktisk finder du Vikingemuseet på Skt. Clemens Torv, så det ligger en hel del mere centralt end Moesgaard Museum.

 

Er du interesseret i vikinger og vikingetiden, må du ikke snyde dig selv for et besøg på Vikingemuseet.

 

Med sin unikke beliggenhed 3 meter under byens overflade, fortælles historien om livet i Aarhus i vikingetiden. Det kaldes vikingernes Aros og er absolut et besøg værd.

 

Der er gratis entré på Vikingemuseet, så er du interesseret, må du utvivlsomt aflægge netop dette museum en visit. Du bliver klogere på vikingetiden og kan eksempelvis se skelettet af en viking. Det er naturligvis også muligt at arrangere en rundvisning. Denne slutter med en byvandring, der ender ved Vor Frue Kirke.

 

Moesgaard Museum

Som nævnt ovenfor er nogle af Moesgaard Museums udstillinger placeret på andre lokationer end selve hovedmuseet. Alle afdelinger er et besøg værd, men det er på hovedmuseet, du finder de helt store udstillinger. Gennem tiden har der eksempelvis været en udstilling om den imponerende kinesiske terracotta hær - denne udstilling blev i øvrigt indviet af Prins Henrik - og en om gladiatorerne, der kæmpede dødelige kampe i Colosseum i Rom.

Læg dertil også de faste udstillinger, hvor du kan få indblik i livet i oldtiden og du kan også se det velbevarede fund af Grauballemanden, som i sin tid blev begravet/slået ihjel i en mose. Derudover er der også mulighed for at opleve en udstilling om døden og hvordan de døde lever videre efter døden i vores verdens forskellige kulturer. Moesgaard Museum flyttede til helt nye bygninger på samme område som det tidligere museum i 2014. Siden da har museet virkelig haft travlt og gæsterne strømmer til for at se de fantastiske udstillinger.

 

Moesgaard Museum er virkelig ikke til at komme uden om, når det kommer til museer i Århus.

 

Naturhistorisk Museum

Historien om Naturhistorisk Museum går tilbage til 1911, men det er mest af alt museets udstillinger frem for dets egen historie der tiltrækker et mangefacetteret publikum.

 

Er du naturinteresseret, skal du besøge Naturhistorisk Museum, som dagligt arbejder for at sikre ikke bare naturen, men også den danske naturarv lige som museet arbejder med at oplyse danskerne, så vi bedre forstår os selv og verden ud fra det naturvidenskabelige perspektiv.

Ydermere stimuleres børn og unge på en måde så interessen for naturvidenskab vækkes og på den måde fås unge mennesker ind på de naturvidenskabelige uddannelser.

 

En af de senere års store opgaver er inkorporeringen af teknologi i udstillinger for på den måde også at udvikle museet og følge med tiden, lige som der nu også findes en udstilling om ulvens historie i Danmark. Sidstnævnte er aktuel igen efter at der er blevet konstateret fritlevende ulve i Danmark efter næsten 200 års fravær.

 

ARoS - Aarhus Kunstmuseum

Spørg enhver århusianer om, hvad man kan opleve på ARoS og svaret vil være ”skulpturen af drengen” og ”regnbuen” oven på museet. Og det er da også to meget imponerende værker. Skulpturen af drengen kaldes Boy og kan ses både udefra og indefra, hvilket bestemt også er tilfældet med regnbuen eller Your Rainbow Panorama, som er dets fulde titel.

Begge værker bør i øvrigt opleves både udefra og indefra. Begge er store oplevelser.

 

Udover de nævnte værker findes der hele tiden spændende udstillinger på ARoS, som vil gøre dit besøg det hele værd. Altid oplysende og spektakulært og et kunstmuseum som er mere end ”blot” malerier på vægge.

 

På de 7000 kvadratmeter udstillingsplads bliver sanserne bombarderet med indtryk og der er nærmest garanti for en skøn oplevelse.

 

 

Med alle disse museer i Aarhus er der nok af seværdigheder. Og det kan sagtens tage mange dage, selv for den mest stædige museumsgænger, at besøge alle museerne. Og du skal jo også have et sted at overnatte. Så hvorfor ikke med det samme booke et værelse med en yderst komfortabel seng lige midt i Aarhus på Hotel Ritz? Vi glæder os til at have dig som gæst.